Ο Πατρινός πρωταθλητής τοξοβολίας, Ανδρέας Ζαχαράκης μιλά στον σημερινό ¨Κόσμο” για όλα και εξηγεί τους λόγους που ίσως σταματήσει την καριέρα του.
Πρόκειται για ένα από μεγαλύτερα ταλέντα, όχι μόνο στην Πάτρα αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, με πολλές διακρίσεις και μετάλλια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και όμως σκέφτεται να βάλει τέλος στη καριέρα του.
Ο λόγος για τον 32χρονο Πατρινό τοξοβόλο Ανδρέα Ζαχαράκη, αθλητή του ΑΟΠ Ερμή Πατρών ο οποίος μιλά στον «Κόσμο» και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους σκέφτεται σταματήσει πρόωρα την καριέρα του.
Λόγω της έλλειψης στήριξης από την πολιτεία και την ομοσπονδία, ο Ανδρέας Ζαχαράκης όπως εξομολογείται σκέφτεται να μην συνεχίσει άλλο τον πρωταθλητισμό που υπηρετεί τα τελευταία χρόνια και μάλιστα με πολύ μεγάλες διακρίσεις.
Είναι ενδεικτικό να πούμε πως ο Ζαχαράκης τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει δύο χάλκινά μετάλλια με την Εθνική ομάδα τοξοβολίας, το 20΄στο Πανευρωπαϊκό που έγινε στη Κύπρο και το 21 στο Πανευρωπαϊκό που έγινε στην Ατάλλεια της Τουρκίας.
Ο Πατρινός αθλητής στην Ελλάδα έχει σαρώσει σχεδόν τα πάντα τα τελευταία χρόνια, έχει κατακτήσει το Πανελλήνιο πρωτάθλημα το 21΄ που φιλοξενήθηκε στην Πάτρα όπου μάλιστα έκανε πανελλήνιο ρεκόρ γύρου με το εκπληκτικό 357 στα 360, το 20΄κατέκτησε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα και Κύπελλο ενώ το 19΄ κατέκτησε την 2η θέση και το ασημένιο μετάλλιο στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα.
-Τι όταν αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς με την τοξοβολία;
«Αγαπώ γενικά τον αθλητισμό. Σε μικρότερη ηλικία είχα ασχοληθεί με το τένις αλλά η τοξοβολία αργότερα έγινε το πάθος μου. Είναι ένα άθλημα που απαιτεί συγκέντρωση, ψυχραιμία ,φυσική κατάσταση και προσήλωση στον στόχο. Στοιχεία που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον και ήθελα να δοκιμάσω τις ικανότητες μου».
-Οι δυσκολίες στα πρώτα σου βήματα;
«Η βασική μου δυσκολία στην αρχή ήταν η έλλειψη χρόνου λόγω του γεγονότος που εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα ως λογιστής. Άλλη δυσκολία ήταν η έλλειψη υποδομών για το συγκεκριμένο άθλημα, με αποτέλεσμα οι προπονήσεις μου να γίνονται κάτω από δύσκολες συνθήκες με ότι αυτό συνεπάγεται. Και τέλος η έλλειψη τεχνογνωσίας που θα μας καθοδηγούσε σωστά στην προετοιμασία».
-Στην Πάτρα υπάρχουν οι υποδομές για να ασχοληθεί κάποιος με την τοξοβολία σε πιο υψηλό επίπεδο;
«Νομίζω γίνεται μια προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών, αλλά κατά την γνώμη μου απέχουμε πολύ από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο σύλλογος ΑΟΠ Ερμής όπου και ανήκω ως αθλητής, προσπαθεί προς σε αυτή την κατεύθυνση κι ελπίζω για το καλύτερο αποτέλεσμα».
-Φέτος το καλοκαίρι στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είδαμε και μάθαμε ιστορίες από Έλληνες αθλητές που αφορούν την προετοιμασία τους και τις θυσίες που έχουν κάνει όλοι για να βρεθούν σε αυτούς τους Αγώνες. Τελικά ο πρωταθλητισμός στην Ελλάδα αξίζει τόσες θυσίες;
«Εδώ ίσως να παρουσιάζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Το κόστος προετοιμασίας για να μπορείς να διατηρείσαι σε ανταγωνιστικά επίπεδα, είναι υψηλό και δυστυχώς η οικονομική ενίσχυση είναι υποτυπώδης έως ανύπαρκτη. Γενικότερα αξίζουν οι θυσίες για την Ελλάδα και τον αθλητισμό αρκεί να είναι διαχειρίσιμες».
-Έχεις κάποια βοήθεια από την πολιτεία για την προετοιμασία σου.
«Εδώ θα ήθελα να αναφέρω και κάτι προσωπικό, σκέφτομαι με μεγάλη μου λύπη να εγκαταλείψω γιατί το οικονομικό βάρος είναι δυσβάσταχτο. Η μόνιμη κατοικία μου βρίσκεται στη Πάτρα , με αποτέλεσμα το επιπλέον κόστος των μετακινήσεων προς την Αθήνα, όπου γίνονται και οι περισσότεροι αγώνες. Η συντήρηση του εξοπλισμού λειτουργεί και αυτή προθετικά στο κόστος. Οι προσπάθειες αναζήτησης οικονομικής ενίσχυσης κατέστησαν άκαρπες, τόσο από την πλευρά της πολιτείας όσο και από την πλευρά των χορηγών, επειδή το συγκεκριμένο άθλημα δεν έχει την εμπορική προβολή συγκριτικά με αλλά δημοφιλέστερα αθλήματα και έτσι η προθυμία για οικονομική ενίσχυση ήταν ανύπαρκτη. Είμαι πολύ προβληματισμένος…».
–Ποιες είναι οι επόμενες διοργανώσεις που θα λάβεις μέρος
«Λόγω το ότι βρισκόμαστε προς το τέλος της αγωνιστικής περιόδου οι αγώνες που απομένουν είναι λίγοι. Επόμενος στόχος είναι το Κύπελλο Ελλάδος που είναι προς το τέλος του μήνα. Το εργασιακό παγκόσμιο Πρωτάθλημα που είναι τον Οκτώβρη και τέλος τον ίδιο μήνα το Aphrodite Mediterranean Cup στην Κύπρο με την Εθνική Ελλάδος. Προσωπικά δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω για τους λόγους που προανέφερα εάν θα ακολουθήσω το αγωνιστικό πρόγραμμα. Θα δούμε το επόμενο διάστημα».
-Αν είχες απέναντι σου τον υφυπουργό αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη τι θα του ζητούσες για την Τοξοβολία. Ποια είναι η βοήθεια που μπορεί να δώσει η πολιτεία;
«Με αφορμή την 3η θέση που κατακτήσαμε με την εθνική ομάδα στην Τουρκία, μας κάλεσε ο υπουργός αθλητισμού ο Λευτέρης Αυγενάκης για να μας συγχαρεί. Κατά την διάρκεια της συνάντησης, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της τοξοβολία καθώς και στην επίλυση τους. Ο βασικός άξονας της συζήτησης περιστράφηκε στην οικονομική ενίσχυση. Το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζω εγώ, το έχουν και άλλοι αθλητές. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επεσήμανα στον κ. υπουργό να «σκύψει» στα προβλήματα εκείνων των αθλητών που λόγω της φύσης των αθλημάτων δεν μπορούν να έχουν χορηγούς και να βοηθήσει προς σε αυτή την κατεύθυνση».