Καταστάσεις τουλάχιστον τραγικές…
Το ότι η Super League 2 είναι ένα πρωτάθλημα εντελώς απαξιωμένο και παρατημένο στην τύχη του από τους αρμόδιους ήταν κάτι που γνωρίζαμε. Το μόνο που περιμένουμε κάθε φορά, είναι πόσο κάτω θα πηγαίνει η Λίγκα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Gazzetta, το πρωτάθλημα Κ19 της Superleague 2 που έχει διακοπεί από τα τέλη Ιανουαρίου, δεν πρόκειται να ξαναρχίσει. Επίσημη τοποθέτηση δεν υπάρχει από τη διοργανώτρια, στο πρόσφατο ΔΣ το θέμα δεν συζητήθηκε, όμως ήδη κάποιες ΠΑΕ το έχουν πάρει απόφαση και προσπαθούν να βρουν λύση για να μην μείνουν εντελώς ανενεργοί οι νέοι παίκτες έως το καλοκαίρι.
Το ζήτημα, όπως πολύ καλά φαντάζεστε, είναι καθαρά οικονομικό. Πολλές ΠΑΕ της Superleague 2 βρίσκονται σε αδιέξοδο και θεωρούν ότι το πρωτάθλημα των μικρών είναι ένα επιπλέον έξοδο το οποίο επιβαρύνει τον προϋπολογισμό τους. Φυσικά μιλάμε για… αστεία ποσά που δεν ξεπερνούν ούτε τις 6-7 χιλιάδες ευρώ για τις 12-13 αγωνιστικές που απέμεναν. Κι όμως, για τέτοια οικονομικά μεγέθη, δεν υπάρχει γενική βούληση να διευθετηθεί το θέμα το οποίο οδηγεί στην ποδοσφαιρική καταστροφή των παιδιών.
Μοιάζει υπερβολικός όρος η «καταστροφή»; Κάθε άλλο θα λέγαμε… Μιλάμε για ποδοσφαιρικό αφανισμό αφού πρέπει όλοι να αναλογιστούν τα εξής δεδομένα:
Στο πρωτάθλημα Νέων της Superleague 2 μετέχουν παίκτες γεννηθέντες το 2003, 2004 και 2005 που έπαιξαν, στην καλύτερη περίπτωση, 10 ματς.
- Όσοι συμμετείχαν στην αντίστοιχη περσινή διοργάνωση, βίωσαν το «ανέκδοτο» της διεξαγωγής του πρωταθλήματος Κ20, το οποίο περιλάμβανε μόλις 6 αγωνιστικές στην Α΄ φάση. Οι οκτώ που προκρίθηκαν έπαιξαν 8 ματς και μόνο οι τέσσερις των ημιτελικών έφτασαν στο μάξιμουμ των 12 αγώνων.
- Όλα αυτά τα παιδιά έχασαν ένα πολύ σημαντικό –ίσως το σημαντικότερο- μέρος της ποδοσφαιρικής τους εξέλιξης λόγω των lockdown τη διετία 2020, 2021. Ο 18χρονος γεννηθείς το 2005 που αγωνίζεται σε ομάδα Νέων της Superleague 2, ήταν εντελώς ανενεργός στα 15 και τα 16 του, ενώ πέρσι έπαιξε σε ελάχιστους επίσημους αγώνες. Θα κλείσει τα 19 έχοντας χάσει ουσιαστικά όλο το διάστημα της εκπαίδευσης, το οποίο με βάση τους ειδικούς προσδιορίζεται από τα 14 έως τα 19. Άρα… αντίο ποδόσφαιρο.
- Μιλάμε για παιδιά που το καλοκαίρι πραγματοποιούν τη μετάβαση στην ποδοσφαιρική ενηλικίωση, έχοντας παίξει μόλις καμιά 15αρια επίσημους αγώνες Youth την τελευταία τριετία και έχοντας χάσει περίπου 1,5 χρόνο προπονήσεων λόγω των lockdown. Συν τοις άλλοις, θα παραμείνουν ανενεργοί τουλάχιστον για οκτώ μήνες, από τις 28 Ιανουαρίου (τελευταίο ματς στο πρωτάθλημα Κ19 Superleague 2) μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Πόσοι παίκτες θα χαθούν, πόσοι θα τα παρατήσουν, φαίνεται πως δεν απασχολεί κανέναν από τους αρμόδιους. «Έπρεπε να έβλεπες τα πρόσωπά των παιδιών όταν τους είπαμε ότι πιθανότατα σταματάει το πρωτάθλημα» μας είπε χαρακτηριστικά στέλεχος των ακαδημιών συλλόγου της περιφέρειας και τα λόγια του αντικατοπτρίζουν ό,τι συμβαίνει σε όλες τις ομάδες.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα, έγινε συνάντηση στο γήπεδο του Ρουφ από υπευθύνους ακαδημιών της Superleague 2. Συζητήθηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός μίνι τοπικού πρωταθλήματος για να παίξουν τα παιδιά ποδόσφαιρο έως τον Ιούνιο. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει η ελάχιστη οργανωτική και θεσμική αναγνώριση. Είδαμε ότι «αυτοδιαχειριζόμενα» τουρνουά υποδομών δεν παρέχουν ουσιαστική εξέλιξη στους παίκτες και δεν συγκρίνονται με τα επίσημα, όσο καλές κι αν είναι οι ομάδες που συμμετέχουν. Έτσι, μια πρώτη σκέψη είναι να διεξαχθεί διοργάνωση υπό την αιγίδα της ΕΠΣ Αθηνών. Πάντως ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει σύντομα. Αλλιώς η γενιά των 18ρηδων ποδοσφαιριστών, αυτή που «χτυπήθηκε» όσο καμία άλλη από τις συνέπειες του Covid, θα αδικηθεί για ακόμα μία φορά. Όμως τώρα η υπαιτιότητα δεν θα ανήκει σε έναν απρόβλεπτο παράγοντα, όπως η πανδημία, αλλά σε ανθρώπους οι οποίοι αδιαφορούν πλήρως για τις υποδομές του ποδοσφαίρου.