Στο επίκαιρο θέμα της ραγδαίας εισόδου της Τεχνητής Νοημοσύνης στη ζωή μας και τη συνετή ή αλόγιστη χρήση της θα εστιάσουν οι εργασίες του συνεδρίου με τίτλο «ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ:
Πρόοδος ή απειλή της ανθρωπότητας;» που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Ιουλίου και ώρα 10.00, στα Παλαιά Σφαγεία Πατρών, σε διοργάνωση του ομίλου μέσων Plusmedia και της Κυμανση ΑΜΚΕ και συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Πανεπιστήμιου Πατρών, του Επιμελητήριου Αχαΐας, του Οικονομικού Επιμελητήριου ΒΔ Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας, του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας – Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.
Advertisement
javascript:false
Οι ομιλητές θα εκπροσωπήσουν τους τομείς της τεχνολογίας, των επιστημών, της υγείας και της ιατρικής, της παιδείας, της επικοινωνίας, του εμπορίου και της οικονομίας γενικότερα καθώς και των χώρο των πολιτικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Στις εργασίες θα συμμετάσχουν επίσης κυβερνητικοί παράγοντες, υπηρεσιακά στελέχη, εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των θεσμικών φορέων, που θα ανταλλάξουν απόψεις και θα τοποθετηθούν σε μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων.
Παράλληλα στόχος του συνεδρίου είναι να παρουσιάσει τα πρακτικά οφέλη που έχει η τεχνητή νοημοσύνη στον τεχνολογικό, επιστημονικό και επιχειρηματικό τομέα της ευρύτερης περιοχής εμπνέοντας ιδέες και συνεργίες, ενώ ταυτόχρονα και να εντοπίσει τα πεδία προφύλαξης, και πώς οι κοινωνικές δομές μπορούν να είναι προετοιμασμένες για ενδεχόμενα προβλήματα με διαρκή σύνδεση με την παγκόσμια κοινότητα.

ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Διανύουμε τον αιώνα της Ψηφιακής Επανάστασης, μια περίοδο ραγδαίων εξελίξεων στις επιστήμες που ξεκίνησε τα τέλη του 20ου αιώνα και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Στο διάστημα αυτό έχουν πραγματοποιηθεί σαρωτικές αλλαγές χάρη στην πληροφορική και την τεχνολογία των επικοινωνιών, φτάνοντας στο σήμερα να μιλάμε για την εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης [ΤΝ]. Η ΤΝ αποτελεί την επιτομή της προόδου της ανθρωπότητας, καθώς στόχος της είναι η δημιουργία υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς και ευφυΐας, τις νοήμονες μηχανές.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας μεταβάλει εδώ και δεκαετίες σελίδες της ανθρώπινης κοινωνίας θεμελιωδώς και ριζικά σε ζητήματα ασφάλειας, οικονομίας, τάξης, πολιτικής, υγείας και γνώσης. Με την έλευση της Τ.Ν. οι ισορροπίες αλλάζουν σημαντικά… Ποιο είναι άραγε το παρόν και το μέλλον σε μία εποχή που έρχεται με μεγάλη ταχύτητα και δεν μοιάζει με καμία άλλη;
Στο πνεύμα αυτών των εξελίξεων εστιάζουν οι θεματικές του συνεδρίου. Η τεχνητή νοημοσύνη καθοδηγείται από τη σύγχρονη τεχνολογία μέσα από την ανθρώπινη νοημοσύνη. Έχει όμως την ικανότητα ο άνθρωπος να λειτουργήσει με ενσυναίσθηση σε αυτή την διά δράση και να διατηρήσει τις ισορροπίες που θα προστατεύσουν την κοινωνία του από τη νέα τεχνολογία; Μπορεί να ενσωματώσει τις εξελίξεις της Τ.Ν. σε μία μια κοινωνία πολιτών με κυρίαρχα στοιχεία τη συμμετοχικότητα, την αποδοχή της διαφορετικότητας και την ενσωμάτωση, τη δικαιοσύνη, την κοινωνική ευθύνη στο πλαίσιο κοινών οραμάτων και ηθικών στόχων; Ή θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μία νέα «πανδημία» όπως αναφέρει επίμονα ο σύγχρονος παγκόσμιος Τύπος «Πανδημία αποκλεισμού του ανθρώπου»;.
Ζητούμενο των εργασιών είναι ο διάλογος και η καταγραφή των δεδομένων που αφορούν στις θετικές αλλά και προβληματικές επιπτώσεις των εφαρμογών της ΤΝ σε όλους τους κλάδους της κοινωνίας μας, έως και την απλή καθημερινότητα.
Πληροφορίες Μαρία Παπαπαύλου 6987154353.
